Tilburgs Blog

Opmerkelijke verhalen uit een bijzondere stad

Historische opmerkelijke websites

Het zijn sites die ik regelmatig bezoek omdat ze de moeite waard zijn. Dit is puur een individuele beoordeling en de volgorde is alfabetisch.

Link Erfgoedvereniging Tilburg: monumenten op de kaart
Tilburg staat niet bekend als een monumentenstad. Geen middeleeuws centrum en oude stadsmuren, maar een industriestad uit de negentiende eeuw. Toch zijn er vele honderden beschermde monumenten en monumentwaardige panden. Misschien wat meer verspreid dan elders, maar voor wie goed wil kijken is er veel moois te zien. Een site van de Heemkundekring Tilburg (of Heemkundekring Tilborch).

Link De Hasselt voor 1832
Deze site gaat over de wijk (herdgang) de Hasselt in Tilburg voor het jaar 1832. De bedoeling van deze site is om alle mensen die voor 1832 in de Hasselt gewoond hebben, in kaart te brengen en aan te geven waar ze gewoond hebben. Te beginnen met de huiseigenaren.
De site bevat beschrijvingen van huizen, verschillende kaarten en ruim 3000 erfdelingen, verkopingen, erfmangelingen, testamenten, enz.. Deze documenten zijn voor zover mogelijk gebruikt bij de beschrijving van de geschiedenis van de afzonderlijke huizen. Er zijn verschillende ingangen via het menu waarmee de huizen, documenten en personen gevonden kunnen worden.

Link Regionaal Archief Tilburg
Regionaal Archief Tilburg biedt een schat aan historische, genealogische en beeldinformatie van de stad Tilburg en de aangesloten gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Dongen, Drimmelen, Geertruidenberg, Gilze en Rijen, Goirle, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Oosterhout en Waterschap De Dongestroom.

Website Regionaal Archief Tilburg

Link Rosmolenplein
Het Rosmolenplein in Tilburg is op het eerste gezicht een doodnormaal plein. Het aanzien nauwelijks waard misschien. Dagelijks razen duizenden auto's aan het plein voorbij, honden deponeren hun uitwerpselen op de eens zo groene grasmat en soms ligt er meer vuil naast de prullenbakken dan er in.
Toch is dit plein meer dan een verkeersknooppunt met parkeerplaatsen voor de omwonenden. Het bestaat al vele honderden jaren, net als de aangrenzende stratenstructuur. Sterker: het plein dankt haar bestaan aan deze eeuwenoude stratenloop, waardoor straten en plein een onlosmakelijk geheel vormen.

Wordt vervolgd. Reacties via het contactformulier.


Henny Vrienten in 2022 overleden

Zanger Henny Vrienten (1948-2022) van Doe Maar is op 73-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan concertorganisator Mojo laten weten.
Naast de voorman en bassist van de populaire popband Doe Maar was Vrienten ook componist, gitarist en pianist. Hij maakte muziek voor kinderprogramma's Sesamstraat en Het Klokhuis en bracht ook solo een aantal albums uit.
Ook schreef hij de muziek voor tientallen Nederlandse films en musicals. Hij ontving daarvoor de Zilveren en Gouden Harp, twee Gouden Kalveren en een Musical Award. Volgens Mojo werkte hij recentelijk aan de musical De Koning van Amsterdam, die later dit jaar in première gaat.

Henny Vrienten is thuis in het bijzijn van zijn gezin overleden. De uitvaart vindt in besloten kring plaats.

In 2013 vroeg het VRT Radio 1-programma 'Joos' een aantal duo's (schrijvers én zangers) om een nieuw Nederlandstalig nummer te maken. Henny Vrienten schreef voor die reeks 'Tilburg, Texas'. De tekst kwam van P.F. Thomése.


Toen in Tilburg: zo zag zorgwoning Sint Jozefzorg er vroeger uit

In 1948 werd in Tilburg de stichting Sint Jozefzorg opgericht door de rooms-katholieke kerk. Met die katholieke waarden realiseerde de stichting, het voor die tijd, meest moderne en luxe bejaardentehuis aan de Ringbaan Zuid. Kijk je mee naar dit mooie stukje geschiedenis?

Tekst op de ansichtkaart: Tilburg, Pension St. Jozefzorg © Eigen beheer Tekst op de ansichtkaart: Tilburg, Pension St. Jozefzorg
Op de voorgrond de Ringbaan Zuid met daarnaast de ventweg. In de verte de schoorsteen van AaBe.
© Eigen beheer.


Websites die ik regelmatig bezoek

Link Brabants Dagblad
Link Erfgoed Tilburg
Link Erfgoedvereniging Tilburg: monumenten op de kaart
Link Familiegeschiedenis van Leo van Pelt
Genealogische site van neef Leo met onderzoek naar de familienamen van Pelt, van Iersel, Verrijt, Raaijmakers, Robben, Verhoeven, Dekkers en van Beurden.
Link Het geheugen van Brabant - BHIC
Link Genealogische site van Frits van Loon
Link Heemkundekring Tilborch
Link KB-catalogus
Link Open Archieven
Doorzoek de genealogische gegevens van Nederlandse en Belgische archieven.
Link Stadsnieuws bij Uitgeverij Em. de Jong
De ePaper is wekelijks vanaf zaterdag beschikbaar. Met elke veertien dagen onder de kop "Heel Tilburg brouwt" een artikel over bier.
Link Stichting tot Behoud van Tilburgs Cultuurgoed
Link Ticket to Tilburg
Link Tilburg University » Brabant-Collectie
Link TilburgDailyPhoto
Schôon... voor wie het wil zien. Elke dag een foto van Tilburg op deze site.
Link Tilburgers.nl
Sinds 2007 dé nieuwswebsite van Tilburg. Tilburgers.nl geeft met interessant nieuws en diverse berichten een actueel en veelzijdig beeld van de stad en haar bewoners door helder geschreven teksten in begrijpelijke taal, duidelijke foto's en veelzeggende filmpjes.

Zijn er familiale van Pelt-sites op internet? Laat het me weten.