Tilburg Bierstad

LaTrappe Trappist en Brouwerij Kleiburg brouwen samen een limited edition

Een Ode aan Broederschap

La Trappe Trappist brengt samen met Brouwerij Kleiburg uit de Amsterdamse Bijlmer een limited edition-bier uit: Tripel Traditionair. De samenwerking is ontstaan als ode aan de broederschap tussen Abt Isaac Majoor van Abdij Koningshoeven en Abt Johannes van het Kleiklooster.

Een ode aan Broederschap
De samenwerking tussen de traditionele en landelijke Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven uit het Brabantse Berkel-Enschot en het stadse visionaire Kleiklooster in de Amsterdamse Bijlmer is zeer bijzonder. Het is een ode aan broederschap, in het bijzonder de band tussen Abt Johannes, een visionair die in de Bijlmer een nieuwe wending geeft aan het begrip kloosterorde en Abt Isaac, ondernemer op basis van traditionele trappistenwaarden. Ondanks de verschillen in geloofsovertuiging en communiteit, vonden zij elkaar in de gemeenschappelijke waarden van aandacht en stilte.

De opbrengst gaat naar de opvang in het Kleiklooster
In het Kleiklooster zijn drie kamers beschikbaar waar vrouwen en hun kinderen die tijdelijk onderdak nodig hebben kunnen verblijven. Hier kunnen ze op adem komen. De kloosterlingen fungeren als fijne buren voor de gasten en helpen hen waar nodig. Om te zorgen dat de opvang blijft bestaan en de juiste hulp kan bieden aan de dakloze gezinnen, gaat de opbrengst van dit bier naar deze opvang in het Kleiklooster. De totale donatie aan het Kleiklooster is € 15.351, daarmee is de opvang voor 9 maanden financieel ontzorgd.

Tripel Traditionair, een tripel van 8,5%. Tripel Traditionair is een tripel van 8,5% met fruitige en hoppige tonen en een lichtbittere afdronk.

Tripel Traditionair
Traditionair staat voor de waardevolle eigenschap om, terwijl je je eigen tradities en achtergrond koestert, de kracht en visie van de ander in te zien. In een wereld van ogenschijnlijke verschillen kijken naar wat je gemeen hebt. Het bier symboliseert de visie van beide kloosters en bijbehorende brouwerijen: de traditionele trappistenstijl vanuit La Trappe Trappist met een visionaire twist vanuit Kleiburg. Tripel Traditionair is een tripel van 8,5% met fruitige en hoppige tonen en een lichtbittere afdronk.

Het is vanaf 7 maart 2023 in gelimiteerde oplage exclusief verkrijgbaar bij de Proefzaken in Amsterdam en Amersfoort, het Proeflokaal in Berkel-Enschot en in geselecteerde Nederlandse horecazaken.

De giftpack met Tripel Traditionair, La Trappe Tripel en de Tripel IPA van brouwerij Kleiburg is binnenkort verkrijgbaar bij de (online) Kloosterwinkel van Abdij Koningshoeven, de Proefzaak in Amsterdam, Mitra en Jan Linders.

Brouwerijen:
Brouwerij de Koningshoeven
Eindhovenseweg 3
5056 RP Berkel-Enschot
nl.latrappetrappist.com
en
Brouwerij Kleiburg
Hullenbergweg 6
1011 BL Amsterdam
www.kleiburg.nl


Craft Beer Bar van LOC Brewery geopend: 'Het is alsof we een jongensboek schrijven'

De Tilburgse Spoorzone heeft er sinds 19 januari een nieuwe hotspot bij: een 'brewpub', oftewel een brouwerij en restaurant in één. In Craft Beer Bar proef je de ambachtelijke bieren van LOC Brewery, zoals de '84', 'Train Hopper' of 'Lord Nelson'.

© LOC Brewery. Meer info op de website Nederlandse Biercultuur.nl. © LOC Brewery. Meer info op de website Nederlandse Biercultuur.nl.

Het verhaal van LOC Brewery begint in 2014 op een schoolplein. Oprichters Daniel Tano, Paul Cools en Erwin Schellekens kwamen er om de kinderen op te halen en raakten ondertussen aan de praat over bier. "Dan bespraken we welke we lekker vonden en welke niet," vertelt een van de oprichters Erwin. "Onze vrouwen zeiden wijselijk: 'Als jullie het zo goed weten, waarom gaan jullie dan niet zelf bier brouwen?' Dat je vanuit een gek idee op een speelplaats nu dit hebt staan, daar ben ik supertrots op."

Adres: Burgemeester Brokxlaan 18, 5041 SB Tilburg.


PINT regio Noord-Brabant

PINT regio Noord-Brabant is een afdeling van de landelijke vereniging PINT. Zij werd opgericht op 3 september 1988 om aan het lidmaatschap van PINT een extra tintje te geven. Een landelijke vereniging is mooi, maar een echt verenigingsleven kent PINT niet. Men koos destijds de naam PINT regio Midden-Brabant, omdat de meeste leden uit de buurt van Tilburg kwamen. Later meldden zich ook leden uit heel Brabant en werd besloten tot een naamsverandering. Vrienden ontvangen 3x per jaar het blad "Biernieuws" met daarin informatie over regioactiviteiten en met nieuws over bier en brouwerijen. Partner-vrienden zijn ook welkom. De regio organiseert maandelijks een stamtafelproeverij en jaarlijks een fietstocht en een nieuwjaarsborrel. Daarnaast is er twee maal per jaar een excursie naar een brouwerij. De stamtafelproeverij, het gezelligste samenzijn dat men zich maar kan voorstellen, wordt maandelijks gehouden op de derde woensdag van de maand. Op deze avonden staat het proeven van diverse bieren en het vastleggen van de smaakwaarneming centraal. Voor actuele informatie, zie de website.


'De vrouwen achter het bier'

In de documentaire 'De vrouwen achter het bier' geven documentairemaker Semmi Langenhuijsen en bierbrouwer Kiki van Beerendonk een podium aan vrouwen in de bierwereld. Er komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals de geschiedenis van vrouwen in bier (met levende legende Rosa Merckx, 97 jaar en voormalig brouwer van Liefmans), de pracht van de bierwereld, maar ook het onvermijdelijke seksisme in deze door mannen gedomineerde branche — zowel in productie als aan de bar. Uiteindelijk schetst de documentaire een totaalbeeld van deze beweeglijke wereld gezien door de ogen van de vrouw.

'De vrouwen achter het bier'

Bierbrouwen was rond de 14e eeuw een thuisambacht. Zoals bij veel zaken die in huiselijke kring bedreven werden, vertolkten vrouwen hierbij een centrale rol. Die rol verdween toen het brouwen van bier in de 17e eeuw een commerciële activiteit werd, gedomineerd door de kostwinners van die tijd: mannen. Hoewel bier nog steeds door velen als een absoluut mannenproduct wordt gezien, zijn er in de bierwereld toch tal van vrouwen actief en succesvol. Hoe ervaren zij hun ambacht in een wereld waar mannen al honderden jaren de dienst uitmaken?

De première van 'De vrouwen achter het bier' is zaterdag 28 mei om 22:00 uur te zien bij het vierdaagse bierfestival Mout in het Tilburgse Spoorpark. Een preview van de documentaire is alvast te bekijken via YouTube.
Inmiddels is de documentaire: De Vrouwen Achter Het Bier volledig te bekijken (inclusief ondertiteling).

Shot van filmscènes ducumentaire 'De vrouwen achter het bier'

Voor Brabantsbier.eu deed ik een klein onderzoek naar Noord-Brabantse brouwende vrouwen in het verleden. Er waren vroeger heel wat vrouwen die de roerstok hanteerde. Vaak werd het brouwbedrijf door de vrouw voortgezet na het overlijden van de echtgenoot. Een paar voorbeelden van brouwende vrouwen: wed. Arnolda Ebben-Boelaars (bierbrouwster van brouwerij De Valk, Best), Anna Arts-Maas (bierbrouwster van de Budelse brouwerij), wed. Clerx-van Gaal (bierbrouwster van brouwerij De Zwaan in Geldrop), weduwe Cornelia de Kroon-Koolen (bierbrouwster in Oirschot), Noberta van Tulder (ongehuwd bierbrouwster en eigenaresse van brouwerij van Tulder, Tilburgse wijk Loven), wed. Baken-Bijnen (bierbrouwster van brouwerij De Zwaan te Valkenswaard).
In archieven kom je ook dikwijls het woord bierbrouweresse tegen.

Wellicht is enig onderzoek nodig naar de vrouwen achter het bier.
Een interessant boek is Brouwen, branden & bedienen (Werkende vrouwen in de Nederlandse dranknijverheid, 1500-1800) door Marjolein van Dekken, een proefschrift verschenen in 2010.

Lees ook dit artikel op Historiek: Vrouwen brouwen al sinds mensenheugenis bier


Bij een goed glas bier hoort een lekker stukje kaas

Cum Laude Awards voor de Kaasmakerij van Koningshoeven

De Bond van Boerderijzuivelbereiders heeft de kazen van Koningshoeven beoordeeld als kwalitatief goed én lekker. De belegen naturel geitenkaas en de oude naturel koemelkkaas ontvingen hiervoor op 17 maart 2022 elk een Cum Laude Award. Ook de jong-belegen Isid'or geitenkaas kreeg een uitstekende beoordeling.

De winnende én andere kazen van de Kaasmakerij, gemaakt van gepasteuriseerde biologische melk en met vegetarisch stremsel (microbieel), zijn te koop in de Kloosterwinkel, gevestigd bij de abdijpoort van Koningshoeven. Klik hier voor de openingstijden. U kunt de meeste kazen ‒ én tal van andere artikelen ‒ ook bestellen in de webwinkel van Koningshoeven.

Websites van Abdij Koningshoeven

Link Kaasmakerij Koningshoeven
Link 140 jaar Koningshoeven
Link Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven
Link Proef de stilte - La Trappe Trappist
Link Proef de stilte - Kloosterwinkel

Adres: Eindhovenseweg 3, 5056 RP Berkel-Enschot

Oude ansicht Abdij van Koningshoeven Oude ansicht Abdij van Koningshoeven (ingekleurd via de website MyHeritage).
© Eigen beheer.


Tour des Trappistes

'Wandelen van abdij naar abdij met een bierige inkijk in de trappistenbrouwerijen'

Tour des Trappistes is geen wandelreisgids en is geen bierboek. Het is het beste van twee werelden. In Tour des Trappistes neemt wandelaar en bierliefhebber George Nelis u mee op zijn voettochten van trappistenabdij naar trappistenabdij. Aan het eind van elke wandelverhaal volgt een reportage van Frank Stoute over de betreffende trappistenabdij én bijbehorende brouwerij en trappistenbieren. Een boek dat inspirerend wegleest voor wandelaars, bierliefhebbers en mensen die geïnteresseerd zijn in de historie en rustieke omgeving van de trappistenkloosters en hun bieren. Voor de échte geoefende wandelliefhebbers telt deze publicatie negen suggesties en aanknopingspunten voor stevige en devote meerdaagse wandelroutes. Met ruime aandacht voor de Tilburgse trappist La Trappe en De Kievit in Zundert.
Het boek is te bestellen via de webshop van Bier! magazine. De prijs is € 12,95 (exclusief verzendkosten).

Cover Tour des Trappistes


Brouwhistorie Tilburg

Tilburger Theo van Etten is zelfstandig tekstschrijver met een specialisatie voor bedrijfs- en jubileumboeken. Tevens is hij eigenaar van Tekstbureau Theo van Etten. Bovendien publiceert hij regelmatig artikelen over de geschiedenis van Tilburg. Op dit moment doet Theo onderzoek naar de geschiedenis van de Tilburgse bierbrouwerijen. Het resultaat van dit onderzoek kun je lezen op de website Bedrijfsboek Tilburg. Momenteel (4 oktober 2021 ) zijn er acht artikelen op de site beschikbaar. Het is de bedoeling om in de toekomst een boek uit te brengen over de brouwhistorie van Tilburg, interessant want de gemeente telde in het verleden nogal wat brouwerijen. Het artikel "Brouwerij De Kroon: niets was wat het lijkt" verscheen in het voorjaar-nummer (2021) van het tijdschrift Erfgoed Magazine Tilburg.

bedrijfsboektilburg.nl/brouwerijhistorie-tilburg

Van Theo van Etten verschenen eerder de boeken "Stenen uit de Rauwbraken" (2011), "Verdwenen Rauwbraken" (2017), "Van Arke Noachs tot Sint Filippus" (2017) en "Het kanaal van mijn grootvader".

Meer over het Tilburgs brouwerijverleden is ook te lezen op de website Brabantsbier.eu.


Film Tilburgse bierbrouwers

Een leuke film van Gerard Otten, gepubliceerd op 26 april 2019. Hij is webmaster van de site Bij ons in Tilburg. Op het YouTube-kanaal van Gerard zijn meer films over Tilburg te bekijken.


Tilburgse brouwerijen in

Met dank aan Brabantsbier.eu en Nederlandse Biercultuur.

1. Bierbrouwerij de Koningshoeven - La Trappe Trappist
Eindhovenseweg 3, 5056 RP Berkel-Enschot
Opgericht in 1884
140.latrappe.nl
nl.latrappetrappist.com
www.kloosterwinkelonline.nl
www.koningshoeven.nl
www.trappistenkaas.nl
info@latrappe.nl
Dit is een brouwerij met eigen brouwketels
Zie ook nederlandsebiercultuur.nl

2. Brouwerij De Blauwe IJsbeer
Goirkekanaaldijk 211-23, 5048 AA Tilburg
Opgericht in 2012 in Nieuwpoort (Zuid-Holland)
www.brouwerijdeblauweijsbeer.nl
info@brouwerijdeblauweijsbeer.nl
Dit is een brouwerijhuurder en heeft geen eigen brouwketels
Zie ook nederlandsebiercultuur.nl

3. Torens Tilburg
Piushaven 22, 5017 AN Tilburg
Opgericht in 2014
www.torenstilburg.nl
info@torenstilburg.nl
Dit is een brouwerij met eigen brouwketels
Zie ook nederlandsebiercultuur.nl

4. KraftBier
Kapitein Hatterasstraat 1-10, 5015 BB Tilburg
Opgericht in 2015
kraftbier.nl
kraftbier.nl/shop
Dit is een brouwerijhuurder en heeft geen eigen brouwketels
Zie ook nederlandsebiercultuur.nl

5. LOC Brewery
Burgemeester Brokxlaan 8 84 (Gebouw 84), 5041 SJ Tilburg
Opgericht in 2015
www.loc-brewery.com
Dit is een brouwerij met eigen brouwketels
Zie ook nederlandsebiercultuur.nl

6. Gebroeders Hop
Dieze 18, 5032 XH Tilburg
Opgericht in 2016
www.gebroedershop.nl
www.gebroedershop.nl/product-categorie/hop-shop
info@gebroedershop.nl
Dit is een brouwerijhuurder en heeft geen eigen brouwketels
Zie ook nederlandsebiercultuur.nl

7. Stadsbrouwerij Tilburg
Noordhoekring 75, 5038 GC Tilburg
Opgericht in 2017
stadsbrouwerijtilburg.nl
stadsbrouwerijtilburg.nl/winkel
Dit is een brouwerij met eigen brouwketels
Zie ook nederlandsebiercultuur.nl

8. Stadsbrouwerij 013
Piushaven 1, 5017 AN Tilburg
Opgericht in 2018
stadsbrouwerij013.nl
bestellen.stadsbrouwerij013.nl
verkoop@stadsbrouwerij013.nl
Dit is een brouwerij met eigen brouwketels
Zie ook nederlandsebiercultuur.nl

9. Brouwerij 'T MAG
Le Sage ten Broekstraat 18, 5041 CM Tilburg
Opgericht in 2018
facebook.com/BrouwerijTMAG
Dit is een brouwerijhuurder en heeft geen eigen brouwketels
Zie ook nederlandsebiercultuur.nl

10. Brouwerij De Halve Ton
Akkerstraat 47, 5025 ME Tilburg
Opgericht in 2019
www.brouwerijdehalveton.nl
brouwerijdehalveton.nl/index.php/webwinkel
info@brouwerijdehalveton.nl
Dit is een brouwerijhuurder en heeft geen eigen brouwketels
Zie ook nederlandsebiercultuur.nl

11. Brouwerij Dompel
Aphroditestraat 37, 5047 TW Tilburg
Opgericht in 2020
www.dompel.beer
www.dompel.beer/shop
info@dompel.beer
Dit is een brouwerij met eigen brouwketels
Zie ook nederlandsebiercultuur.nl

12. Feline Bracitorium
Vlagtweddestraat 139, 5036 VP Tilburg
Opgericht in 2020
felinebracitorium.com
Dit is een brouwerijhuurder en heeft geen eigen brouwketels
Zie ook nederlandsebiercultuur.nl

13. Fredslaw
Tilburg
Opgericht in 2020
fredslaw.nl
fred@fredslaw.nl
Dit is een brouwerijhuurder en heeft geen eigen brouwketels
Zie ook nederlandsebiercultuur.nl

14. De Kneiter
Naardenstraat 9, 5045 MJ Tilburg
Opgericht in 2020
kneiter.net
sales@kneiter.net
Dit is een brouwerijhuurder en heeft geen eigen brouwketels
Zie ook nederlandsebiercultuur.nl

15. Uit de kelders van Udenhout
Udenhout
Opgericht in 2020
www.uitdekeldersvan.nl
info@uitdekeldersvan.nl
Dit is een brouwerijhuurder en heeft geen eigen brouwketels
Zie ook nederlandsebiercultuur.nl

16. Howdo Beer
Piushaven 6, 5017 AN Tilburg
Opgericht in 2021
howdo.nl
info@howdo.nl
Dit is een brouwerijhuurder en heeft geen eigen brouwketels
Zie ook nederlandsebiercultuur.nl

17. Brouwerij Momentum
Tilburg
Opgericht in 2022
untappd.com/BrouwerijMomentum
Dit is een brouwerijhuurder en heeft geen eigen brouwketels
Zie ook nederlandsebiercultuur.nl

Er zijn dus maar liefst 17 brouwerijen in de gemeente Tilburg, dat betekend dat er altijd wel iets lekkers te proeven is. Maar doe rustig aan, drink een lekker bier maar met mate!

Dit is de stand per 10 januari 2023.


Aantal bierbrouwerijen in Noord-Brabant en Nederland

Volgens de website Nederlandse Biercultuur telt Nederland op 6 maart 2023 930 actieve bierproducenten (brouwerijverhuurders, brouwerijhuurders en workshopbrouwerijen). Noord-Brabant is koploper, de provincie bezit het grootste aantal brouwerijen, maar liefst 215.

www.nederlandsebiercultuur.nl